Πρόγραμμα Επιμόρφωσης «Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με Python» (Φεβρουάριος-Απρίλιος 2024)
• Έναρξη προγράμματος: 19 Φεβρουαρίου 2024
• Λήξη προγράμματος: 1 Απριλίου 2024
• Ώρες επιμόρφωσης: 60 (2 ECTS)
• Διάρκεια: 6 εβδομάδες
• Μέθοδος υλοποίησης: Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (με βιντεοδιαλέξεις)
• Επιστημονικά υπεύθυνος: Αναστάσιος Μικρόπουλος, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
• Ακαδημαϊκά υπεύθυνος: Δημητριάδης Σταύρος, Καθηγητής, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
• Έναρξη εγγραφών: 29 Ιανουαρίου 2024
• Λήξη εγγραφών: 11 Μαρτίου 2024 (έως το τέλος της 3ης εβδομάδας του μαθήματος)
• ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
• Κόστος υποβολής αίτησης για λήψη πιστοποιητικού επιμόρφωσης: 60 ευρώ (€)
• Προθεσμία υποβολής αίτησης λήψης πιστοποιητικού: 25 Μαρτίου 2024 (έως το τέλος της 5ης εβδομάδας του μαθήματος)
Ξεκινά στο Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο νέος κύκλος του Προγράμματος Επιμόρφωσης: «Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με Python». Το πρόγραμμα υλοποιείται με βιντεοδιαλέξεις σε μία καινοτόμα πλατφόρμα μάθησης με διαδραστικό περιεχόμενο (βιντεοδιαλέξεις, quiz, δραστηριότητες, λειτουργία forum, σημειώσεις κ.ά.).
Σκοπός του προγράμματος:
Το μάθημα μαθαίνει στους εκπαιδευόμενους πώς λειτουργούν οι δομές και εντολές της Python και τους καθοδηγεί στο πώς να λύνουν απλά υπολογιστικά προβλήματα με τη χρήση της. Ξεκινά από τους βασικούς τύπους δεδομένων, την είσοδο πληροφορίας από το πληκτρολόγιο και την εμφάνιση αποτελεσμάτων στην οθόνη, περνά στις δομές επανάληψης και ελέγχου, τη Λίστα και το Λεξικό που είναι οι σημαντικές δομές δεδομένων που έχει η Python, το γράψιμο και την οργάνωση των συναρτήσεων και κλείνει με τη διαχείριση αρχείων, την αποθήκευση σε αυτά των δεδομένων του προγράμματός και τον έλεγχο των απρόσμενων σφαλμάτων που μπορεί να συμβούν κατά την εκτέλεση ενός προγράμματος Python. Όλα αυτά συνοδεύονται από χαρακτηριστικά παραδείγματα που περιλαμβάνουν από βασικούς αλγόριθμους και δομές δεδομένων (όπως ουρά και στοίβα) μέχρι και το πώς οργανώνονται γεωγραφικά δεδομένα σε δομή που συνδυάζει Λίστες και Λεξικά στην εφαρμογή Google maps.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
Σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Ενδεικτικά, απευθύνεται:
• Στον αρχάριο που θέλει να μάθει τη βασική Python.
• Σε κάθε μαθητή, φοιτητή, εκπαιδευτικό, ερευνητή αλλά και προγραμματιστή που θέλει να γνωρίσει την Python εύκολα και γρήγορα.
• Ειδικότερα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, καθώς το μάθημα προσφέρει ιδέες και εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους μαθητές.
Διδακτικές Ενότητες & Διδάσκοντες
1η ενότητα: Βασικά στοιχεία
2η ενότητα: Έλεγχος ροής προγράμματος
3η ενότητα: Λίστα
4η ενότητα: Λεξικά
5η ενότητα: Συναρτήσεις
6η ενότητα: Αρχεία
Διδάσκων: Δημητριάδης Σταύρος, Καθηγητής, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Δωρεάν παρακολούθηση: Έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ολόκληρο το μάθημα δωρεάν. Με αυτή την επιλογή προσφέρεται πρόσβαση σε όλο το υλικό του μαθήματος (βιντεοδιαλέξεις, ασκήσεις και εργασίες) και το forum. Με τη δωρεάν παρακολούθηση αξιολογούνται οι ερωτήσεις εμβάθυνσης (quiz)· δεν αξιολογούνται οι σύντομες εργασίες (mini-project). Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται μόνο σε όσους αιτούνται για απόκτηση Πιστοποιητικού.
Δυνατότητα απόκτησης Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης: Εφόσον επιθυμείτε με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος να λάβετε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μπορείτε να υποβάλετε την αντίστοιχη αίτηση.
Η υποβολή της αίτησης μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της 5ης εβδομάδας του μαθήματος, δηλαδή μέχρι τις 25 Μαρτίου 2024.
Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον Οδηγό Σπουδών. Μπορείτε να κατεβάσετε τον Οδηγό Σπουδών, πατώντας ΕΔΩ.
Οι εγγραφές και η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μέσω της σελίδας: https://coursity.gr/courses/course-v1:UOI+Prog1+2024_T1/about
Επισκεφτείτε την καινοτόμα πλατφόρμα μάθησης και εγγραφείτε τώρα στο www.coursity.gr
Βίντεο προώθησης: https://www.youtube.com/watch?v=axq61x_Ujuc