Θερινά Σχολεία

The Limbic Structures of the Brain: From Bench to Bedside

Το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων φιλοξενεί για δεύτερη φορά το θερινό σχολείο «The limbic structures of the brain: From bench to bedside» από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2025, στα Ιωάννινα, Ελλάδα.

Αυτό το εξειδικευμένο σεμινάριο περιλαμβάνει:

  • Διαλέξεις από κορυφαίους νευροεπιστήμονες (μηχανισμοί μνήμης, νευροβιολογία, συναισθηματική επεξεργασία, διάγνωση και θεραπεία)
  • Hands-on εργαστήρια (ζωικά μοντέλα in vivo και τεχνικές in vitro όπως πρωτογενείς νευρωνικές καλλιέργειες)
  • Εργαστήρια υπολογιστικής νευροεπιστήμης (μοντελοποίηση νευρώνων και κυκλωμάτων)
  • Παρουσιάσεις περιστατικών ασθενών (νευροεκφυλιστικές και ψυχικές διαταραχές)

Το θερινό σχολείο προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να μάθετε από ειδικούς, να αποκτήσετε πρακτική εμπειρία και να εξερευνήσετε τις τελευταίες εξελίξεις στη νευροεπιστήμη, με ισχυρή έμφαση στη γεφύρωση της βασικής έρευνας και των κλινικών εφαρμογών. Λειτουργεί επίσης ως μια πολύτιμη πλατφόρμα δικτύωσης για ερευνητές, κλινικούς ιατρούς και φοιτητές.

Προθεσμία εγγραφών: 30 Απριλίου 2025

Για περισσότερες πληροφορίες & αιτήσεις: https://physiology-lab.med.uoi.gr/summerschool/

TEOSS - Training for the European Orthoptera Sound System

Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο «TEOSS - Training for the European Orthoptera Sound System» αφορά στην έρευνα για τα Ορθόπτερα στην Ευρώπη, συνδυάζοντας τη βιοακουστική με σύγχρονα εργαλεία και δίκτυα συνεργασίας. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται στην ηχογράφηση και αναγνώριση ειδών Ορθοπτέρων μέσω των ήχων τους, αποκτούν πρακτική εμπειρία με εξειδικευμένο εξοπλισμό και λογισμικά ανάλυσης, και συνεισφέρουν δεδομένα σε ανοικτές επιστημονικές πλατφόρμες όπως το xeno-canto.org και το Observation.org. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουν στην επέκταση των ηχητικών βάσεων δεδομένων, ενισχύοντας την ακρίβεια των μοντέλων μηχανικής μάθησης και την ενεργή συμμετοχή της επιστημονικής και ευρύτερης κοινότητας. Η επιλογή των Ορθοπτέρων ως αντικείμενο έρευνας δεν είναι τυχαία, καθώς τα έντομα αυτά –οι ακρίδες, και οι γρύλοι– διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στα οικοσυστήματα. Είναι αξιόπιστοι περιβαλλοντικοί δείκτες λόγω της ευαισθησίας τους στις αλλαγές του περιβάλλοντος, σημαντικοί κρίκοι στα τροφικά πλέγματα ως φυτοφάγα και θηράματα, ενώ τα τραγούδια και οι προσαρμογές τους προσφέρουν ένα συναρπαστικό παράθυρο στον κόσμο της φύσης. Οι ήχοι των Ορθοπτέρων, είναι καθοριστικοί για την ταυτοποίηση των ειδών, συχνά περισσότερο από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αποκαλύπτουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά, την οικολογία, και τα πρότυπα ζευγαρώματος, ενώ χρησιμοποιούνται ως πολύτιμα εργαλεία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό τόπο για τη μελέτη των Ορθοπτέρων, καθώς φιλοξενεί περίπου 400 είδη – το 35% των ευρωπαϊκών – εκ των οποίων τα 140 είναι ενδημικά. Η ποικιλομορφία του τοπίου, με βουνά, νησιά και μικροκλίματα, δημιουργεί εξαιρετικά ενδιαιτήματα, ενώ η απειλή εξαφάνισης σχεδόν των μισών ενδημικών ειδών λόγω απώλειας ενδιαιτημάτων, κλιματικής αλλαγής και υπερβόσκησης καθιστά την επιστημονική και διαχειριστική παρέμβαση επιτακτική. Στον παρόντα οδηγό σπουδών παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι απαραίτητες πληροφορίες (τρόπος διεξαγωγής του προγράμματος, χρονοδιάγραμμα εκπαίδευσης και αξιολόγησης, χορήγηση πιστοποιητικών κ.λπ.) για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα έχει φόρτο εργασίας 60 ωρών που θα αντιστοιχούν σε 2 ECTS με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Καθ. Βασιλική Κατή (Τμήμα ΒΕΤ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης, το οποίο θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό προσόν στην εκπαιδευτική και επαγγελματική σας εξέλιξη στον συγκεκριμένο τομέα.

Περιοσσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον Οδηγό Σπουδών.

4ο Θερινό Σχολείο: Ιστορία και Οικονομία (HISEC): «Crises IV: Περιβάλλον και Κυκλική Οικονομία»

4ο Θερινό Σχολείο: Ιστορία και Οικονομία (HISEC): «Crises IV: Περιβάλλον και Κυκλική Οικονομία»

Δελβινάκι Πωγωνίου 3-6 Ιουλίου 2025

 

Διοργάνωση για τέταρτη φορά από κοινού από: 

α. τα Εργαστήρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • Αγορά Εργασίας, Απασχόλησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης/Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής 
  • Εργαστήριο Μελέτης Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών/Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
  • Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής/Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
  • Εργαστήριο Βαλκανικών και Ανατολικών Μουσικών, Ιστορίας και Πολιτισμών/Τμήμα Μουσικών Σπουδών

 

και β. το Εργαστήριο Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής/Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

 

Το Τέταρτο Θερινό Σχολείο Ιστορίας και Οικονομίας (HISEC 2025) μελετά την ποικιλία των λόγων περί κυκλικότητας μέσα από την ιστορία και τις κοινωνικο-οικολογικές επιπτώσεις των διαφορετικών σχεδιασμών για ένα κυκλικό μέλλον. Θα εξεταστούν οι κύριες διαφορές μεταξύ των ποικίλων προσεγγίσεων της κυκλικής οικονομίας, ενώ θα συζητηθεί ανοιχτά η σημασία τους για τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης, συμπεριληπτικής και δημοκρατικής κυκλικής κοινωνίας. Το θερινό σχολείο θα αποτελέσει έναν χώρο ανοιχτού προβληματισμού σχετικά με τις διαφορετικές μορφές της κυκλικής οικονομίας, την έννοια και τα πεδία της περιβαλλοντικής ιστορίας καθώς και για τα πολλαπλά πεδία συνάντησης των δύο αντικειμένων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τριάντα (30) προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αποφοίτους, καθώς και σε υποψήφιους διδάκτορες σχετικών επιστημονικών κλάδων. Μπορείτε να βρείτε την αίτηση συμμετοχής, να τη συμπληρώσετε και να την αποστείλετε σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Summer School, https://hisec.accfin.uoi.gr/. H αίτηση συμμετοχής γίνεται καταθέτοντας ηλεκτρονική αίτηση στο hisec@uoi.gr μέχρι την 18 Μαΐου 2025.

Οι διδάσκοντες είναι μέλη ΔΕΠ των δύο Πανεπιστημίων, ενώ θα υπάρχουν και προσκεκλημένα μέλη άλλων Πανεπιστημίων που θα συμμετέχουν στις κεντρικές ομιλίες, όπως ο Μάνθος Ντελής, εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Καθηγητής στο Audencia Business School της Γαλλίας, η Βάσω Σειρηνίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, ο Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Μιχάλης Μακρόπουλος, λογοτέχνης και μεταφραστής.

Η διεξαγωγή του θερινού σχολείου θα γίνει στις πρόσφατα ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Δελβινακίου (πρώην Αρρεναγωγείο - Παρθεναγωγείο Δελβινακίου, κτήριο του 1874). 

Παράλληλα θα υπάρξει και ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορικές διαδρομές στην καταπράσινη φύση του Πωγωνίου και την όμορφη λίμνη Ζαραβίνα, επίσκεψη στην ιστορική μονή Ζωοδόχου Πηγής (Άβελ) στη Βήσσανη Πωγωνίου, βραδιά παραδοσιακής πωγωνήσιας μουσικής.

 

H Οργανωτική Επιτροπή

Χρήστος Γκόγκος

Κώστας Καραμάνης

Κωνσταντίνος Καρανάτσης

Ευάγγελος Κουμανάκος

Ηλίας Σκουλίδας

Λάμπρος Φλιτούρης

11o Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο "Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ", 24-29 Μαΐου 2025, Βοστώνη

Το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Maliotis Cultural Center at Hellenic College της Βοστώνης, με τη συμμετοχή των:

  • Οικουμενικό Πατριαρχείο, Τμήμα Eλληνικής Παιδείας (Ecumenical Patriarchate, Greek Education Department),
  • Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, Τμήμα Ελληνικής Παιδείας (Greek Orthodox Archdiocese of America, Department of Greek Education),
  • Greek Applied Linguistics Association,
  • Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,
  • Study in Greece,
  • The University of Chicago, Center for Hellenic Studies, και
  • Fondazione Vexillum,

διοργανώνουν το:

11InternationalSummerSchool GRLangCultMedia

11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

Η δράση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Βοστώνη από 24-29 Μαΐου 2025, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Maliotis Cultural Center (campus of Hellenic College at 50 Goddard Avenue) στο Brookline και θα υλοποιηθεί μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Το 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: 

Ομογενειακά μέσα ενημέρωσης: προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό

 Ενδεικτικές θεματικές:

  • Η διεθνής παρουσία των μέσων ενημέρωσης της διασποράς και η προσφορά τους στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.
  • Η προσφορά των ομογενειακών μέσων στη διάδοση και διάσωση της ελληνικής γλώσσας.
  • Απεικονίσεις και αναπαραστάσεις της Ελλάδας στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.
  • Ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, ταυτότητα και πολυπολιτισμικοί ορίζοντες.
  • ΜΜΕ της διασποράς και σύγχρονες κρίσεις (μνημονιακή, προσφυγική, κλιματική, πολεμική, ενεργειακή). Γλωσσικές αναπαραστάσεις και συμβολισμοί.
  • Ο παιδευτικός ρόλος των μέσων ενημέρωσης της διασποράς.
  • Δυνατότητες συνεργασιών και συμπράξεων στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου φόρουμ ελληνικών ομογενειακών μέσων ενημέρωσης.


Παράδοση εξωστρέφειας
Μετά από 10 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης, η παράδοση της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης, συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού, το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University, το Department of Media, Communications, Creative Arts, Language and Literature, Faculty of Arts του Macquarie University, το Macquarie Greek Studies Foundation στο Σίδνεϊ κ.ά.

Συμμετοχές
Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν διευθυντές και δημοσιογράφοι των ελληνικών ομογενειακών μέσων από την Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Ασία και την Αφρική. Επίσης θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, διανοούμενοι και καλλιτέχνες.

Δωρεάν συμμετοχή. Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα θα προσφερθεί δωρεάν. Απευθύνεται σε δημοσιογράφους, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, ενώ δέχεται και ένα ποσοστό επαγγελματιών που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Το πρόγραμμα προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες.

Η παρουσία των ΜΜΕ από την Ελλάδα και την ομογένεια
Τη διοργάνωση υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας η ΕΡΤ, ΕΡΤ 2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ WORLD, το Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και η Φωνή της Ελλάδας, καθώς και το Κανάλι της Βουλής. Χορηγοί επικοινωνίας είναι επίσης το Real FM, η Real News, και το real.gr, καθώς και το CNN GREECE. Ως χορηγός επικοινωνίας συμμετέχει το Greek Service της Deutsche Welle. Ως χορηγοί επικοινωνίας συμμετέχουν επίσης τα ακόλουθα μέσα ενημέρωσης: Orthodox Observer News, Εθνικός Κήρυξ/The National Herald στις Η.Π.Α., η καθημερινή εθνική έκδοση Greek Herald και η εφημερίδα Neos Kosmos από την Αυστραλία, το Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο Νέας Υόρκης COSMOS FM, H W Media Group από την Αυστρία (ομογενειακές ιστοσελίδες https://hephaestuswien.com/, https://pyramisnews.gr και το ελληνόφωνο ραδιόφωνο στην Αυστρία, Hephaestus Radio). Επιπλέον, συμμετέχει το Pyramis News που απευθύνεται στην ομογένεια της Αφρικής και των Αραβικών Κρατών. Χορηγοί επικοινωνίας είναι επίσης τα εξής ομογενειακά μέσα: Kallimera Massalia, WNTN Radio-1550 AM/Grecian Echoes στη Βοστώνη, Hellenic Radio από το Μπεντφορντβιού (Bedfordview) του Γιοχάνεσμπουργκ, εφημερίδα «Ελευθερία» Λονδίνου, 2mm Radio, Sydney, Darwin, Wollongong, ιστοσελίδα «Ηχώ» Κεντρικής και Νοτίου Αφρικής, Broadcast Canadian & International TV Network (BCI media) στον Καναδά κ.ά.

Η προβολή του προγράμματος
Το πρόγραμμα του 2025 προβάλλεται και μέσω τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής διαφήμισης με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό και σκηνοθέτη κ. Γιάννη Μπέζο.

Διεύθυνση προγράμματος
Ιδρύτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Associate in Linguistics του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπεύθυνη της μονάδας «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης. Την οργανωτική διεύθυνση του προγράμματος στη Βοστώνη έχει η Εκτελεστική Διευθύντρια του Maliotis Cultural Center at Hellenic College κ. Χρυσούλα Κουρκουντή.

Πληροφορίες


Αφίσα προγράμματος | Program poster